Stedet handler om de overvejelser I kan gøre jer i forhold til bygningen, byrum, landskab og menneskerne.
Bygningen
I skal orientere jer i forhold til hvilke bestemmelser, der gælder for bygningen og være opmærksomme på hvilken status bygningen har. Er den registreret som bolig eller som erhverv? Og er der behov for at ændre på dette ifht. jeres idé?
I bør orientere jer i:
- Den gældende lokalplan (Søg den frem på kommunens hjemmeside). Hvad står der for bygningens område?
- Den gældende BBR meddelelse (her står status, slagspris, vurdering, matrikeloplysninger, energimærker, til standsrapport mm.). Den finder I på boligejer.dk (eller via borger.dk). Hvis der er en ejendomsmægler involveret i salget, har vedkommende også disse oplysninger som en del af salgsmaterialet
Når I har et overblik over bestemmelserne for bygningen, skal I vurdere, hvorvidt jeres idé med bygningen kræver en ombygning, istandsættelse eller nedrivning. Husk at der næsten altid skal ansøges om en byggetilladelse eller nedrivningstilladelse. (Læs mere under Kommune)
Det kan også være, at jeres idé betyder, at der skal udarbejdes en ny lokalplan. Det er f.eks. hvis der sker væsentlige ændringer af anvendelsen af bygningen eller området. Indled en dialog med jeres kommune for at blive klogere på, hvad der skal til.
Byrum og landskab
Vær opmærksom på hvor bygningen er placeret i byen, og på byens karakter, byrum og omgivende landsskab. Det kan være, at der er er noget særligt, som I vil bygge videre på. Alt efter placeringen af bygningen – i midten af byen eller i randen af byen – kan landskabet også spille en mere eller mindre tydelig rolle. Hvis bygningen ligger i kanten af byen, kan det være at der skal trækkes nogle landskabelige træk ind i haven i form af træer, buske eller blomster.
Der kan også være byplanmæssige (feks. placering af bygningen på grunden i forhold til nabobygningerne) eller kulturarvsmæssige kvaliteter, som I bør være opmærksomme på. Det kan være svært for et ikke skolet øje helt at have blikket for det, hvorfor vi anbefaler at få rådgivning til dette. Du kan kontakte Landsforeningen for Bygnings- og landskabskultur og få videre hjælp.
Jeres bygning er også en del af byens rum. I skal derfor være opmærksomme på, hvordan bygningen kan være en stærk markør af og fortælling om ideens og virksomhedens grundfortælling. I skal finde nogle fysiske markører, der viser, at bygningen er den del af fællesskabet, der er rundt om ideen og virksomheden. Det kan eksempelvis være en bestemt farve på en postkasse eller husskilt, et logo, bestemte blomster og planter i haven. I skal være opmærksomme på at jeres bygning kan være med til at formidle en fortælling om ideen.
Ved at have nogle enkle men visuelt stærke markører, vil det på længere sigt være muligt flere forskellige steder i lokalområdet at vise, at andre bygninger også er den del af virksomhedens fællesskab. I vil med andre ord få grundfortællingen om virksomheden kommunikeret ud visuelt og fysisk samt kunne vise, at fællesskabet vokser.
I Levende Landsbyer 4534 har de i første omgang valgt at bruge det tidligere standerskilt fra Odsherred Kommune til at klistre et folie over, der kort fortæller grundideen samt hvad der sker inde i bygningen, og viser hvor mange anpartshavere, der er pt.
Menneskerne
Stedet er også de mennesker, der bor der. I, der bor i jeres lokalområde! Omdrejningspunktet i denne guide er at etablere fællesejede virksomheder, der skaber liv i tomme bygninger. Fællesskabet mellem menneskerne på det enkelte sted, er derfor helt afgørende. Uden opbakning, deltagelse, frivillige tid og betalte timer vil virksomheden ikke være levedygtig. Derfor er det afgørende at I lærer jeres medborgere at kende og bliver klogere på, hvordan de kunne have lyst til at være den del af dette fællesskab.
Læs mere under Involvering og Kommunikation
Tænk over
- Vil der være behov for bygge- eller nedrivningstilladelse?
- Sker der væsentlige ændringer af anvendelsen af bygningen eller området, kan det betyde, at der skal laves en ny lokalplan! Ring til kommunen og bed om et møde med deltagelse af både planlæggere som byggesagsbehandlere
- Byens karakter, byrum og omgivende landsskab. Er der nogle træk, somlokal byggeskik, kulturhistoriske eller arkitektoniske værdier, der skal tages hensyn til for at bevare et værdifuldt miljø? Og I vil bygge videre på og forstærke?
- Er der i bygningen kulturarvsmæssige hensyn at være opmærksom på?
- Hvordan kan I bruge den del af byrummet, som bygningen ligger i, til at signalere at bygningen er den del af jeres ide/virksomhed og derved grundfortællingen?
Redskaber
- Idekataloget fra Levende Landsbyer 4534 aps
- Guiden ’Den gode projektbeskrivelse. Værktøjskasse’ (Læs især kapitel 5 ’ Fysiske rammer’)